‘Moes’ betekent in het Oudnederlands niets anders dan voedsel. Later werd moes de aanduiding van planten waar voedsel van bereid kan worden. We herkennen het woord moes in het Duitse woord voor groente, ‘Gemüse’, maar bovenal kennen we het uit het woord ‘moestuin’.

In september en oktober 2022 was Janneke Kornet artist-in-residence bij Landhuis Oud Amelisweerd. De historische moestuinen van Amelisweerd vormden het uitgangspunt voor haar met het publiek gedeelde onderzoeksperiode. Kornet onderzoekt hoe er eind 18de eeuw, toen het huidige landhuis gebouwd werd, voedsel werd verbouwd en bereid. De naastgelegen moestuin was destijds bedoeld als groentenvoorziening voor de toenmalige bewoners van het Landhuis.

In de historische keuken van het landhuis kreeg het publiek een ‘kijkje in de keuken’ van het onderzoek en werkproces van de kunstenaar. Zo waren er oude recepten en brieven te lezen uit het familie archief van Taets van Amerongen en het archief van Lodewijk Napoleon, beide bewoners van het landhuis. Daarnaast kon het publiek een stukje historie ruiken en proeven in de Proeverij. 

Fotografie van de Proeverij: Vince van der Heijden 
Met dank aan Care Full-Art Utrecht, Landhuis Oud Amelisweerd en Gemeente Bunnik

buffet met ingrediënten uit moestuin Amelis’hof – 2022 – Landhuis Oud Amelisweerd