Zo’n 2000 jaar geleden, voor de komst van het christendom, maakten onze voorouders een altaarsteen gewijd aan de inheemse godin Sandraudiga. De godin blijft in nevelen gehuld, behalve op deze steen vinden we haar naam nergens terug. De hoornen des overvloeds aan de zijdes van de steen doen vermoeden dat zij een vruchtbaarheidsgodin was. Onder de inscriptie op de steen is een mysterieuze leegte. Vermoed wordt dat hier een afbeelding van de godin te zien was.
In het project Searching Sandraudiga ging ik opzoek naar de mogelijke verbeelding van deze godin op het kalkstenen altaar.
Haar naam verwijst naar ‘zand rode’, vermoedelijk slaande op de aarde die rood kleurde door het aanwezige ijzeroer. Dit bracht mij op het idee om een verzameling te maken van roodpigmenten uit de Romeinse tijd in Nederland, namelijk: meekrapwortel, rode oker, realgaar, cinnaber en lood rood.
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door:
Rijksmuseum van Oudheden Leiden
Anique Hamelink, promovenda Universiteit van Amsterdam
kalksteen, rode oker, cinnaber, realgaar, meekrapwortels, kraplak olieverf, appelpitten, water, hout – 2021 – Upscale Galerie