Honderden jaren was meekrap een belangrijk Zeeuws landbouwgewas. De wortels van deze plant werden gebruikt voor het rood verven van textiel en het maken van kraplakverf. De teelt verdween aan het einde van de 19de eeuw door de uitvinding van synthetisch pigment, dat veel sneller en goedkoper te produceren was dan de arbeidsintensieve meekrap.
Voor de tentoonstelling The Cycle of Madder heeft Janneke Kornet onderzoek gedaan naar de historische meekrapteelt op Schouwen-Duiveland. Zij laat verschillende cyclussen die gerelateerd zijn aan deze plant zien.... meer lezen
Ten eerste is er de driejarige groeicyclus van de meekrap. Rondom op de muren van de ruimte staat een tekst geschilderd die de meekrapteelt beschrijft.
Vervolgens is er de gewassenrotatie, de boer stemde zijn bouwplan af op een zo gunstig mogelijke bodemgesteldheid voor de meekrap. Kern van het meekrapbedrijf was de afwisseling van het wortelgewas met braak en graan. Dit wordt gevisualiseerd in een veld aarde met daarop stropapier en een cirkel geschilderd met kraplakverf. Het patroon van de vellen papier geeft de breedte van de meekrapbedden en voren aan, die waren zo’n 40 cm.
In het werk De Zetters zien we de eindeloze herhaling van handelingen door landarbeiders die het land bewerkten. De wollen lakenstof is geverfd met Zeeuwse meekrap.
stropapier, Zeeuwse aarde, kraplakverf, synthetische kraplakverf, wol, meekrap, projectie – 2022 – Bewaerschole Haamstede