Tijdens een artist-in-residency in Vietnam heb ik onderzoek gedaan naar de spirituele kant van de Vietnamese cultuur. Geesten en goden verering is daar aan de orde van de dag en net zo normaal als eten, drinken en slapen.

Het werk Thiên Y A Na gaat over de Vietnamese godin van de aarde. Haar fysieke vorm is een stuk agarwood, drijvend op de golven van de oceaan. Agarwood is afkomstig van de Aquilaria crassna boom. Het gele lapje textiel wordt voor religieuze doeleinden gebruikt, om beeltenissen van overleden personen of goden te beschermen en respect te tonen. Deze godin wordt vereerd in diverse tempels, waaronder Hon Chen in Hué, waar het bosje wierookstokjes vandaan komt.

In Vietnam brengt men geregeld offers aan de overleden voorouders. Zaken die men belangrijk vindt, zoals kleding en geld worden nagemaakt van papier en verbrandt. De rook, en daarmee de goederen, gaan zo naar het geestenrijk.
Een monnik vertelde mij dat het belangrijkste wat de mens nodig heeft, schone lucht en schoon drinkwater is. Naar aanleiding hiervan maakte ik Water & Air. Twee blanco votive papers (gebruikt om te offeren) met daarop afbeeldingen van de rivier (water) en (agar)bomen (lucht).

Overal op staat, in huis en in tempels zie je de restanten van opgebrande wierookstokjes. Ieder opgebrand wierookstokje is een bewijs van de connectie tussen het dagelijkse aardse leven en het spirituele geestenrijk.
Aan mensen op straat en in tempels vroeg ik of ik de leftovers van hun wierookstokjes mocht hebben. Zo verzamelde ik tassen vol en maakte ik van de stokjes (uit de hele stad Hué) de rivier die door de stad stroomt.

Thiên Y A Na: boomstam van Aquilaria crassna, opgebrande wierook stokjes met rood lint, gele textiel – Water & Air: votief papier met rode verf en geel papier – Hué: lijstje met briefje, opgebrande wierook stokjes in zand – And then she took me to the pagoda: lichtbak met handgeschept papier – 2020 – New Space Arts Foundation Hué Vietnam